Shutterstock 593935241

Ondersteunende gezondheidsmiddelen steeds populairder


Grow redactie 1 mei 2024

Nederlanders gebruiken steeds vaker ondersteunende middelen om gezond te blijven

Het volgen van een gezonde levensstijl speelt een belangrijke rol in het leven van veel Nederlanders (88%). Ze proberen om gezonder te eten, voldoende te slapen en veel te bewegen, en maken daarnaast ook steeds vaker gebruik van ondersteunende middelen om gezond te blijven. Zo gebruikt maar liefst zestig procent van de Nederlanders technologie (zoals smartwatches en stappentellers) om hun gezondheid te monitoren. Ook voedingssupplementen (61%) en sportsupplementen (34%) blijken populair als ondersteunende middelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder 500 respondenten uitgevoerd door Panel Inzicht, in opdracht van DPG Media.

Aantal smartwatch-gebruikers bijna verdubbeld

Tienduizend stappen zetten per dag, acht uur slapen en eten volgens de schijf van vijf: veel Nederlanders proberen op die manier hun gezondheid te waarborgen. Een veelgebruikte manier om dat te monitoren is met behulp van technologie. Hierbij is de smartwatch het populairst: bijna dertig procent van de Nederlanders maakt hier gebruik van. In 2020 was dat nog 17 procent. 

Drie op vijf respondenten gebruiken voedingssupplementen

Andere populaire ondersteunende middelen om gezond te blijven zijn supplementen. Maar liefst drie op de vijf Nederlanders gebruiken voedingssupplementen als aanvulling op hun voedingspatroon. Sportsupplementen als eiwitten en magnesium zijn ook populair: één op de drie Nederlanders maakt daar gebruik van. Bij het kiezen voor supplementen vindt men de werking, kwaliteit en prijs van het product het belangrijkst. Een derde van de jongere generatie vindt positieve reviews ook erg belangrijk bij het aanschaffen van supplementen, terwijl maar vijf procent van de oudere generatie dit vindt.

Grootste uitdaging om gezond te leven ligt bij jongvolwassenen

Hoewel de interesse in een gezonde levensstijl onder Nederlanders groot is, vindt meer dan één op de drie het lastig om het roer om te gooien, gezond te eten en een gezonde levensstijl aan te houden. Vooral jongvolwassenen (25- tot 35-jarigen) vinden dit lastig. Zij maken zich daarnaast ook het vaakst zorgen om hun gezondheid (35%) én zijn het meest geïnteresseerd in preventief onderzoek, zoals een bodyscan.

Dennis Hoogervorst, onderzoeksexpert bij DPG Media: "Nederlanders blijken desgevraagd een behoorlijk goed en eenduidig beeld te hebben over wat een gezonde levensstijl inhoudt: spontaan noemen ze bewegen, sporten, voeding, buitenlucht, slapen, balans, variatie, lachen, ontspanning, slaap en niet roken/drinken. Tegelijkertijd vindt een aanzienlijk deel het lastig om dat vol te houden of hun gedrag te veranderen. Met een blik op de cijfers van vier jaar geleden, lijkt er zelfs een lichte tendens te zijn dat de interesse hierin afneemt, wat eigenlijk best verrassend én zorgelijk is."

Download het onderzoeksrapport

Benieuwd naar alle inzichten uit het gezondheidsonderzoek 2024 van DPG Media?  Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt het onderzoeksrapport per mail.

Grow redactie

58 artikelen