Sterke Schakels Def

Crossmediale inzet helpt Rabobank aan hogere overweging


21 jun. 2022

Crossmediale inzet helpt Rabobank aan enorme stijging in overweging en voorkeur

Rabobank brengt een ode aan ondernemers die op basis van samenwerking, innovatie of duurzaamheid aantonen dat zij elkaar sterker maken. Om deze ode meer kracht bij te zetten, ontwikkelde DPG Media (in samenwerking met mediabureau PHD) de impactvolle crossmediale campagne ‘Sterke schakels’. Benieuwd hoe de campagne heeft bijgedragen aan een hogere overweging én voorkeur voor Rabobank?  Lees snel verder!

Nederland als ondernemersland

Ons land telt ruim twee miljoen bedrijven. Nederland is dan ook een echt ondernemersland. Voor ondernemers is samenwerken met leveranciers, collega’s en klanten cruciaal: een succesvolle onderneming is gebaat bij sterke samenwerkingen. Zo ontstaat er een keten van verschillende bedrijven die elkaar helpen aan duurzame groei. 

Rabobank als thought leader

De campagne had als doel Rabobank te positioneren als thought leader op het gebied van samenwerken, duurzame groei en de associatie ‘de bank met een coöperatieve mentaliteit’ te versterken. Naast houding staat centraal om de overweging en voorkeur voor Rabobank te verhogen én hoog bereik te realiseren binnen de zakelijke doelgroep. 

Sterke Schakels

Dit leidde tot het concept ‘Sterke Schakels’. Het hart van deze campagne werd gevormd door De Ondernemer, het zakelijke platform van DPG Media en autoriteit in het MKB. Om de ondernemersverhalen te belichten is een rijke crossmediale campagne ingezet met inzet van onder andere branded content, video’s, een eigen online content platform, printuitingen, podcast en een landelijke verkiezing.

Wist je dat Thijs van der Zande in deze video ook de case van Rabobank bespreekt? In de video laat Thijs zien hoe adverdeerders hun toegevoegde waarde vinden. 

 

Videoserie 

Centraal in de campagne staat een videoserie waarin Naomi van As en Ellen Hoog langsgaan bij drie ondernemers (de schakels) die samen een succesvolle keten vormen. Naomi en Ellen zijn zelf startend ondernemers en weten vanuit hun topsportverleden precies hoe belangrijk samenwerken is. In de video’s worden inspirerende succesverhalen gedeeld waarbij de kracht van sterke ketens in beeld wordt gebracht. Om de coöperatieve en lokaal gepositioneerde Rabobank een landelijk bereik te geven, is gekozen om voorbeeldketens uit diverse regio’s te gebruiken. Ook zijn de contentvormen en distributiekanalen hier specifiek op ingestoken. 

Behalve zenden wilde Rabobank ook graag interactie met de doelgroep opzoeken. Om die reden is een engagementstrategie geïmplementeerd met de verkiezing “De Sterke Schakel van Nederland” waar ondernemers zich zelf voor kunnen aanmelden. Initieel bedoeld als fysiek event, maar onder invloed van Corona is er uiteindelijk voor gekozen om een online verkiezingscampagne te houden.

Sterke media resultaten

De campagne laat zeer sterke media resultaten zien, die aansluiten bij de eerder gestelde KPI’s: met de crossmediale campagne is uiteindelijk 77,9% van de zakelijke doelgroep in Nederland  bereikt (index 111 tov de gestelde KPI). Ook de engagement met de content is hoog en laat duidelijk de kracht zien van de branded content inzet: hoge CTR van gemiddeld 0,42%, hoge time-on-site van 2.32 minuut en een overscore op de landingen en quality views. 

Stijging op overweging én voorkeur

Onafhankelijk onderzoek van DVJ Insights toont daarnaast een sterk effect bij de exposed groep (de mensen die in aanraking zijn geweest met de campagne) aan: 9 procentpunt stijging op overweging en de voorkeur voor het merk Rabobank is bijna verdubbeld.

Uit de imago-effecten blijkt dat de campagne heeft kunnen bijdragen aan het versterken van de associatie tussen Rabobank en de merkwaarden. Zo ziet de groep die blootgesteld is aan de campagne een sterkere associatie met ‘Rabobank heeft een positieve invloed op de maatschappij’, ‘Rabobank helpt ondernemers’ en ‘Rabobank denkt mee met ondernemers’. Daarnaast is een stijging te zien op (positieve) houding t.o.v. Rabobank.

Krachten bundelen

Al met al een crossmediale samenwerking om heel trots op te zijn met uitstekende resultaten!  

"De kracht van het medianetwerk van DPG Media, opvallende en engagende content, het vertrouwen dat de lezers hebben in De Ondernemer, gecombineerd met een fijne en intensieve samenwerking tussen De Ondernemer (DPG Media) en Rabobank hebben geleid tot een zeer succesvolle campagne." - Henriëtte Emmelot, lead markeer Bedrijven, Rabobank 

Klantverantwoordelijken DPG Media

Accountmanager: Pim Wisbrun

Accountmanager bureau: Martin van Epen

Strategie: Johannes van Manen en Thijs van der Zande

Creatief: Thomas Hendriks

Project Manager Branded Content & Advertising: Bouke Wiersum