Shutterstock 1700754175

Focus op de regio: hierin verschillen de provincies


Michiel Huijskes 17 jan. 2022

In het regio onderzoek worden inzichten gedeeld met betrekking tot de regionale binding en de interesse van inwoners uit verschillende provincies. Daarnaast krijgen we inzicht in de customer journey van vier productcategorieën (automotive, FMCG, wonen en reizen).

Honkvast 

Inwoners van Limburg zijn het meest honkvast en hebben ook de meeste interesse in regionaal nieuws. Zeeuwen voelen zich het meest thuis in hun provincie, terwijl inwoners uit Flevoland dit het minst hebben. 

Te weinig mensen uit regio in reclame

43% van de Friezen vindt dat er te weinig mensen uit hun regio in reclame voorkomen. Landelijk vindt een derde dit. Ook herkent bijna de helft van de ondervraagden zich niet in de meeste reclameboodschappen. 

Uit ander onderzoek (samen met Qmusic en Mediabrands Marketing Sciences) blijkt dat regionale kenmerken in reclame zeker van toegevoegde waarde kunnen zijn wanneer er relevantie is voor het geadverteerde product zelf. Executie van de reclame luistert dan wel nauw: zorg dat de link met regio relevant is en daarnaast ook afgestemd is op het juiste regioniveau (provincie versus stad/dorp). 

Lokale producten en diensten populair

Lokale producten en diensten zijn populair: landelijk geeft 57% de voorkeur aan lokale producten of diensten. In Zeeland is dit het hoogst, namelijk 66%. Uit eerder onderzoek, uitgevoerd door Panel Inzicht,  blijkt dat ruim een kwart ook daadwerkelijk meer lokaal is gaan winkelen in corona tijd. Lokaal winkelen lijkt dan ook een trend die niet meer te stoppen is. 

Mode en duurzaamheid

Vanuit het regionale onderzoek is te zien dat in Noord-Holland de meeste fashionista’s wonen: 75% van de Noord Hollanders geeft aan geïnteresseerd te zijn in mode. 

Inwoners van de provincie Utrecht zijn daarentegen het meest geïnteresseerd in duurzaamheid: 84%. In het duurzaamheidsonderzoek is te zien dat tweederde van de Nederlanders vindt dat Nederland duurzamer wordt. Een heel groot deel van de Nederlanders is ook bereid om hun levensstijl aan te passen voor een duurzamer bestaan, maar liefst 87% geeft aan dit al gedaan te hebben of dit te gaan doen. 

Customer journey 

Benieuwd naar de verschillen per provincie in de klantreis binnen de branches automotive, FMCG, woninginrichting en reizen? Later dit jaar zullen meer resultaten uit het regio onderzoek worden gepubliceerd.

Slide deck per provincie

Op aanvraag is er ook een slide deck per provincie beschikbaar met alle relevante inzichten. Vraag deze op bij Michiel Huijskes                                                               

 

→ bekijk hier de infographic van dit onderzoek 

Werkt de download op je mobiele telefoon niet? Open dan de website in je browser.

 

Michiel Huijskes
Expert in de regio

4 artikelen