Grow Header Aandacht

Wat je moet weten over het meten van aandacht


Simon Harris 3 jul. 2024

Wat je moet weten over het meten van aandacht

Aandacht meten

Of je nu aan klant- of bureauzijde zit, waarschijnlijk heb je de laatste tijd op branche-evenementen of in de vakpers veel gehoord over de Attention Economy en het meten van aandacht. Het is tenslotte een van de meest spraakmakende onderwerpen binnen de huidige wereld van online adverteren. Maar omdat het meten van aandacht een relatief nieuw begrip is, bestaat er veel onduidelijkheid over de details, zoals waarom het zo belangrijk is en hoe het precies werkt. In dit artikel - het eerste artikel van een nieuwe serie op Grow van DPG Media - gaan we dieper in op het meten van aandacht, hoe je ermee kunt opvallen als bedrijf en hoe je er snel mee aan de slag gaat in je media-inkoop.

Kort samengevat meten we aandacht door te bepalen of een gekochte impressie wel of niet is gezien. Hoe gaat dat in zijn werk? Bedrijven die dit soort metingen/onderzoeken uitvoeren, verzamelen getagde data in je campagnes en laten hier vervolgens geavanceerde modellen voor machine learning op los om te bepalen of de impressie wel of niet werd gezien.

Aandacht is niet hetzelfde als zichtbaarheid

Een grote misvatting is dat aandacht hetzelfde is als zichtbaarheid. Volgens de definitie van de Media Ratings Council* is een impressie zichtbaar (viewable) als minstens 50% van de impressie minstens 1 seconde (display-advertenties) of 2 seconden (video) zichtbaar is op het scherm van de gebruiker. Een zichtbare advertentie wordt echter niet per definitie gezien. Zichtbaarheid vertelt je dus alleen of de advertentie de kans heeft gekregen om gezien te worden. Aandacht bepaalt of de advertentie daadwerkelijk is gezien.

Aandacht en impact

Sites die hoog scoren op zichtbaarheid doen het niet altijd even goed op het gebied van aandacht. Alleen impressies die aandacht krijgen hebben impact op het merk van de adverteerder. Het is daarom veel zinvoller om aandacht te meten als je campagne live gaat: je wilt tenslotte dat je advertenties écht gezien worden en niet alleen gezien kunnen worden.

De focus leggen op aandacht pakt waarschijnlijk ook gunstig uit voor de bedrijfsresultaten, want als het inkoopteam de nadruk legt op maximale aandacht - en niet slechts op impressies of bereik - worden je advertenties door meer mensen gezien.

Aandacht en impact zijn nauw met elkaar verbonden. Zo zagen we in een recent eyetrackingonderzoek dat onze Seamless-advertenties gemiddeld ruim 2 seconden werden bekeken. Eerder onderzoek vanuit Lumen, de toonaangevende partij op het gebied van Attention-onderzoek waarmee we dit onderzoek hebben uitgevoerd,toonde aan dat advertenties die tussen de 1,5 en 3 seconden werden bekeken zorgden voor 87,5% hogere merkherinnering. Binnenkort gaan we dieper in op deze resultaten, maar eerst nemen we in het volgende artikel onder de loep hoe het meten van aandacht in zijn werk gaat.

 

Simon Harris
Programmatic trading expert

23 artikelen