Shutterstock 1045311922

Betrouwbaarheid en kosten belangrijk bij financieel product


Grow redactie 7 jun. 2022

Nederlanders kijken naar betrouwbaarheid en kosten als ze een financieel product kiezen

Zijn Nederlanders actief bezig met hun financiën? Van welke beleggingsvormen maken ze gebruik en hoe zien ze de toekomst? DPG Media en Panel Inzicht vroegen het aan 1.000 respondenten (18-65 jaar). De meest opvallende bevindingen hebben we gebundeld in een handige infographic en dit artikel.

Interesse in financiële producten

Mannen (61%) hebben meer interesse in financiële producten zoals aandelen, crypto’s, spaarrekeningen en vastgoed dan vrouwen (45%). Bij het merendeel van de respondenten is de interesse in financiële producten toegenomen sinds de coronacrisis; zij zijn zich door de crisis meer gaan focussen op hun financiële situatie. Wat uit de onderzoeksresultaten vooral opvalt, is dat bij zowel mannen als vrouwen de voorwaarden van een financieel product een kleine rol spelen bij de keuze van het product. Dit in tegenstelling tot de kosten en het gevoel van betrouwbaarheid. Mannen zijn daarnaast, meer dan vrouwen, geneigd te kijken naar de opbrengsten van een financieel product.

Financiële producten ingewikkeld en onbetrouwbaar

Bijna de helft (45%) van de respondenten geeft aan dat ze financiële producten vaak ingewikkeld vinden. Dit gevoel leeft vooral onder jongeren. Verder maakt 53% zich zorgen om de betrouwbaarheid van financiële producten. Aanbieders van financiële producten doen er dan ook verstandig aan om helder en transparant te communiceren. Vandaag de dag is een overtuigende positionering belangrijker dan ooit. Met een sterke merkidentiteit onderscheid je je van de rest van de markt én val je op bij potentiële klanten. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in dit artikel van Maaike Daleman, digital advertising expert.

Sparen, beleggen en andere investeringen

De pandemie heeft bij het merendeel van de ondervraagden ervoor gezorgd dat zij zich meer zijn gaan bezighouden met hun financiële situatie. Nog steeds vindt 58% het interessant om hier mee aan de slag te zijn. De respondenten zijn vooral gaan sparen. Met name jonge mannen zijn gebruik gaan maken van investeringen met een hoger risico, zoals beleggingen en cryptovaluta. Dat men steeds meer bezig is met financieel gezonder en weerbaarder te worden, is ook terug te zien in de campagne van Rabobank waarin gesprekken over gezond omgaan met geld centraal staan.

Benieuwd wat de respondenten hebben geantwoord op de vragen over financiële ontwikkelingen en hoe zij denken over de voor- en nadelen van cryptovaluta? Download dan hieronder de infographic met alle onderzoeksresultaten.

Download hier de infographic van het onderzoek

Werkt de download op je mobiele telefoon niet? Open dan de website in je browser.

Grow redactie

59 artikelen