Shutterstock 1071874631 (1)

Inflatie heeft invloed op reisgedrag


Grow redactie 16 mei 2023

Inflatie heeft invloed op reisgedrag

Wat voor invloed heeft de huidige financiële situatie van de Nederlandse consument op ons reisgedrag? Maken we meer gebruik van andere soorten mobiliteit? Of blijven we vaker thuis? Samen met Panel Inzicht heeft DPG Media weer onderzoek gedaan naar het mobiliteitsgedrag van de Nederlandse consument. Eén van de inzichten uit hetzelfde onderzoek vorig jaar was dat de opkomst van elektrisch rijden in volle gang was. Hoe gaat het nu met deze trend? We praten je bij in dit artikel.

Verandering in reisgedrag

De inflatie heeft invloed op ons reisgedrag. 43% van de ondervraagden geeft aan dat hun reisgedrag is veranderd door de huidige financiële situatie. Ruim twee derde van deze mensen geeft aan minder te zijn gaan autorijden en vaker de fiets te pakken.

Extra klimaatmaatregelen voor duurzaam vervoer en transport 

In de nieuwe klimaatmaatregelen, die eind april 2023 zijn aangekondigd door minister Jetten, is te lezen dat duurzaam vervoer en transport steeds belangrijker wordt. Het doel is om in 2050 in Nederland zonder uitstoot van schadelijke uitlaatgassen te rijden. Het kabinet wil het rijden van elektrische auto’s snel aantrekkelijker maken en subsidieert de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. Daarnaast worden werkgevers geprikkeld om zowel voor zakelijk rijden als voor woonwerk-verkeer het gebruik van elektrische auto’s, OV of fiets te stimuleren. 

Ook Nederlandse consument vindt duurzaamheid belangrijk

Meer dan de helft (57%) van de ondervraagden geeft aan het goed te vinden dat er voor nieuwe auto’s strengere regels bestaan voor CO2-uitstoot. Daarnaast geeft 42% aan bij de volgende aankoop voor een elektrische of hybride auto te kiezen. 

Nieuwe vormen van mobiliteit nog in de kinderschoenen

De Nederlandse consument maakt steeds duurzamere keuzes. Maar nieuwe vormen van mobiliteit lijken nog in de kinderschoenen te staan. Zo geeft 79% van de mensen aan waarschijnlijk geen deelauto’s te gaan gebruiken en 80% geeft aan waarschijnlijk geen deelfietsen te gaan gebruiken.

Download de onderzoekresultaten

Wil jij ontdekken hoe consumenten denken over duurzaamheid? Welke mensen hebben plannen voor het aanschaffen van een nieuwe of andere auto dit jaar?  En welke leeftijdscategorie maakt er het meest gebruik van deelauto’s en deelfietsen? Je leest het in het Onderzoek Mobiliteit 2023. 

Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt de onderzoeksresultaten per mail. 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Panel Inzicht in maart 2023 onder 500 respondenten (18-65 jaar). Een deel van de vragen is in 2022 ook gesteld waardoor een vergelijking mogelijk is. 

Grow redactie

61 artikelen
Tags