Shutterstock 1118035247

Zo houdt Nederland zich bezig met woninginrichting


Grow redactie 28 jul. 2022

In hoeverre houden Nederlanders zich bezig met woninginrichting? Waar halen ze hun inspiratie voor nieuwe meubels en woonaccessoires vandaan? Via welke bronnen oriënteert men zich? Wat zijn de belangrijkste redenen om nieuwe meubels aan te schaffen? Staat er nog een grote verbouwing op de planning voor 2022 en om wat voor type verbouwing gaat het dan? DPG Media en Panel Inzicht vroegen het aan 500 respondenten (18-65 jaar). De meest opvallende bevindingen hebben we gebundeld in een handige infographic en dit artikel.

Hoge interesse woninginrichting

Hoewel de interesse in nieuwe meubels en woonaccessoires tijdens de pandemie groter was, blijft de interesse in woninginrichting hoog. Met name gezinnen met jonge kinderen zijn zeer geïnteresseerd in woninginrichting (97%). Wel vindt men het lastig om een woning opnieuw in te richten. Vooral gezinnen met jonge kinderen worstelen met de indeling (47%), terwijl door alleenstaanden het gebrek aan geld (40%) en het feit dat er dan ook geklust moet worden (35%) als lastig wordt gezien. Jongeren hebben daarentegen vooral moeite met kiezen van de juiste kleuren (34%). Alle doelgroepen geven aan dat ze het prettig vinden als ze hier door experts over geadviseerd worden. Dit zijn dan ook slimme haakjes om mee te nemen in de communicatie richting potentiële klanten. 

Beschadiging voornaamste reden aankoop nieuwe meubels

Beschadiging van de oude meubels blijft de voornaamste reden voor de aankoop van een nieuw meubelstuk. Voor mensen met thuiswonende kinderen is de behoefte aan verandering de voornaamste reden om iets nieuws aan te schaffen. Een kwart van de respondenten koopt minimaal een keer per jaar een nieuw meubelstuk. 14% koopt wel eens impulsief een nieuw meubel waarbij, net als in voorgaande jaren, met name de prijs, kwaliteit en het uiterlijk de doorslaggevende factoren zijn bij het maken van de keuze. 

Media en oktober woonmaand spelen grote rol bij aankoop 

Media (naast de fysieke winkel) blijven een belangrijke inspiratiebron voor nieuwe woonaccessoires. Oriëntatie gebeurt voornamelijk in de winkels én online via zoekmachines, (online) reclamefolders en woonwinkel sites. Om deze reden is het dan ook van groot belang dat je aanbod online goed vindbaar én zichtbaar is. 

Ook magazines spelen een belangrijke rol in het aankoopproces: zo laat 16% van de jongeren zich bij de aankoop leiden door de mening van een autoriteit, zoals de hoofdredacteur van een magazine. Van de ondervraagden geeft verder 42% aan dat zij een woonitem hebben gekocht naar aanleiding van een redactioneel artikel in een (woon)magazine. 40% heeft een woonitem gekocht naar aanleiding van een commercieel artikel in een magazine. 

Zowel mannen als vrouwen (22%) laten zich op het gebied van wonen extra inspireren tijdens de oktober woonmaand. Woon- en interieurwinkels doen er dan ook verstandig aan om zichzelf in deze periode aan het publiek te presenteren omdat een groot deel van het publiek openstaat voor aankopen in deze periode. Als jij niet zichtbaar bent met jouw merk of product, dan kiest de consument voor een ander. 

Merktrouwheid neemt toe, volop kansen voor woonmerken

De merktrouwheid is dit jaar verder toegenomen: in 2018 was nog 9% trouw aan bepaald woonmerk, nu is dit inmiddels bijna een kwart (24%). Bijna driekwart (71%) van de ondervraagden staat open voor nieuwe woonmerken. Genoeg kansen dus om in het hoofd van jouw potentiële klant te kruipen! Overweeg hierbij vooral media inzet: een kwart geeft namelijk aan door mediamerken te worden beïnvloed. 

Benieuwd welke verbouwingen op de planning staan bij de respondenten en of ze zelf klussen of dit uitbesteden? Download dan hieronder de infographic met alle onderzoeksresultaten.

Download hier de infographic van het onderzoek

Werkt de download op je mobiele telefoon niet? Open dan de website in je browser.

Grow redactie

59 artikelen