Op Keurmerk Safari Header 950X362

Inzet outstream video leidt tot lage CPC voor PLUS


8 dec. 2022

Succesvolle online video campagne voor PLUS

PLUS is, volgens Nederland, de meest verantwoorde supermarkt. Bij PLUS zorgen ze voor Goed eten, voor de buurt en voor elkaar. Om deze positionering meer kracht bij te zetten is, samen met addressable bureau Matterkind, een succesvolle online video campagne ontwikkeld. Met inzet van twee nieuwe outstream videoformaten bouwen we samen op een succesvolle manier aan de positionering van PLUS. 

PLUS meest verantwoorde supermarkt van Nederland 

PLUS is recent voor de zevende keer op rij door GfK uitgeroepen tot ‘Meest Verantwoorde Supermarkt’ van Nederland. Dat PLUS jaar op jaar wordt uitverkozen tot meest verantwoorde supermarkt van Nederland is niet verwonderlijk: PLUS staat voor een duurzame bedrijfsvoering waarin de focus ligt op Goed eten, voor iedereen elke dag.

Awareness creëren en positionering verstevigen middels outstream video

Om de positionering ‘Goed eten, daar houden we van’ van PLUS verder te verstevigen én awareness te creëren voor de PLUS pannen spaaractie (waarbij klanten kunnen sparen door duurzame pannen van Green Ray), is voor de supermarkt een online video campagne opgezet binnen het DPG Media netwerk. Hierbij is gebruik gemaakt van outstream video. Met outstream video ben je als adverteerder niet meer gebonden aan videokanalen om advertenties onder de aandacht te brengen:  je kunt de video's ook tonen in- en rondom redactionele artikelen. Het maakt het mogelijk om mee te liften op de kwaliteit van deze redactionele content. Voor de PLUS campagne zijn twee (door DPG Media recent gelanceerde) outstream video formaten ingezet: 

  1. Framed outstream video: een Framed outstream video is voorzien van een display elementen om de video heen, om branding en performance elementen te communiceren. Het frame zorgt ervoor dat merk- of productnaam altijd in beeld zijn. 
  2. Vertical Video: een Vertical Video is een impactvol formaat op mobile devices doordat het nagenoeg schermvullend is. De video advertentie speelt muted af tussen de content en het geluid is user-initiated.                             
                     Framed                                Vertical

Om de resultaten van deze twee nieuwe formaten op waarde te kunnen schatten, is daarnaast een deel van de impressies ingezet op reguliere outstream formaten. 

Alle videoformaten zijn getarget ingezet op de doelgroep mannen/ vrouwen 25+ (food/ shoppers). De video’s zijn hierdoor te zien binnen het gehele DPG Media netwerk, zoals bijvoorbeeld op de nieuwssites van AD en NU.nl, maar ook op sites van grote (vrouwen)magazines zoals libelle.nl en flair.nl. 

Framed: 

Meerwaarde van outstream video

De meerwaarde van de nieuwe outstream video mogelijkheden is terug te zien in de resultaten: 

Het grote voordeel van de inzet van twee nieuwe formaten (framed en vertical) zien we vooral terug in de CPC (Cost per Click). Zowel de Framed Video als de Vertical Video laten beiden betere resultaten zien o.b.v. CTR (Click Through Rate). De CTR van de nieuwe formaten ligt hoger dan de reguliere outstream video wat uiteindelijk zorgt voor een lagere CPC in vergelijking met de reguliere inzet. Voor Framed video (+22% in CTR) geldt dat de display-elementen na een aantal seconden in beeld verschijnen, dit resulteert in meer aandacht en interactie. Voor de Vertical video (+115% in CTR) geldt dat het aandeel in het scherm groter is, waardoor deze meer aandacht en interactie genereert. Dit resulteert in een uplift in CTR van +95%. Dit is vooral voor de PLUS Pannen spaaractie erg interessant en komt de awareness voor de actie zeer ten goede! 

Daarmee is de CPC (Cost Per Click) bij de nieuwe formaten fors lager dan bij de reguliere outstream inzet. De CPCV (Cost Per Completed View) liggen bij alle drie de formaten nagenoeg gelijk aan elkaar. Dit pleit ervoor om kritisch te blijven kijken naar wat de doelstelling van de campagne is en hierop de keuze voor het juiste videoformaat te baseren. 

Video inzet leidt tot een tevreden klant 

De intensieve samenwerking tussen Matterkind, PLUS en DPG Media leidt tot een tevreden klant:

“De inzet van zowel de Framed Video als de Vertical Video is een mooie aanvulling op onze reguliere outstream video strategie voor PLUS. De nieuwe formaten vallen extra op voor de gebruiker en het effect hiervan is direct terug te zien in de stijgende CTR. Dit was een geslaagde eerste test en deze nieuwe formaten zijn zeker interessant voor PLUS om vaker in te zetten!”  - Ester Bekink -  Addressable Specialist Matterkind


“PLUS heeft een solide digitale mediastrategie, die zich o.a. kenmerkt door inzet en toevoeging van nieuwe online mogelijkheden. De outstream video aanpak ism Matterkind binnen het DPG Media netwerk, is daar een mooi voorbeeld van. De resultaten tonen aan dat de toepassing binnen het redactionele vlak zijn vruchten afwerpt. We zijn dan ook enthousiast over zowel de samenwerking als de resultaten en gaan samen op zoek naar een volgende campagne om de inzet verder uit te breiden.”  - Annemiek Moerman- Manager Digitale Communicatie, Media & Content 

Klantverantwoordelijken DPG Media

Programmatic Demand Manager: Martijn Verstegen

Accountmanager klant: Ruben de Wolf

Accountmanager bureau: Viola de Vries

Product Manager Display: Frank Meiland

Vertical: