DPG Header Heartbeat 1920X1080 Notext (1)

Hartslag van Nederland: een blik op wat Nederlanders echt blij maakt


De hartslag van Nederland: Een blik op wat Nederlanders echt blij maakt

Er zijn verschillende factoren die ons geluk brengen, maar er zijn ook dingen waar we minder blij van worden of die juist de druk op het moeten hebben van een ‘live, laugh, love-leven’ opvoeren. De meeste Nederlanders worden gelukkig van zaken als eten, familie en vrienden, maar de meningen over het geluk dat social media hen brengen zijn verdeeld. Dit blijkt uit het grootschalige doelgroeponderzoek ‘De hartslag van Nederland’ van DPG Media, uitgevoerd door Panel Inzicht. Het onderzoek biedt inzicht in wat Nederlanders het meeste geluk in hun leven brengt.

De geluksdriehoek: eten, familie en vrienden

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders het meeste geluk halen uit drie eenvoudige, maar essentiële aspecten: met stip op één staat lekker eten en dineren, gevolgd door familie en op de derde plek vrienden. Voor velen van ons zijn deze elementen de drijvende kracht achter ons geluk. Vooral 60- tot 70-jarigen voelen zich gelukkig bij een goede maaltijd, waarbij vrouwen dit nog meer waarderen dan mannen (82% vs. 76%), en ook dorpsbewoners behoren meer dan stadsbewoners tot het bourgondische ras.

Wat maakt Nederlanders ongelukkig

Aan de andere kant van het spectrum staan zaken die ons aantoonbaar minder gelukkig maken. Hier zien we sigaretten, alcohol en social media als de minst gelukbrengende elementen, waarbij het noemenswaardig is hoe de verschillende leeftijdsgroepen en geslachten hierover denken. Terwijl 30- tot 40-jarigen zich relatief gelukkig voelen bij sigaretten, hebben 60- tot 70-jarigen hier veel minder mee. Mannen lijken vaker gelukkig te worden van sigaretten dan vrouwen, en stedelingen meer dan dorpsbewoners. Alcohol is een ander controversieel element in dit onderzoek, daarover zijn de meningen het vaakst verdeeld. 50-plussers zijn het minst geneigd om geluk te ontlenen aan alcohol.

Een verdeeld gevoel over social media

Een bijzondere bevinding uit het onderzoek, is de verdeeldheid met betrekking tot social media. Hoewel ze tot de `bottom 3’ van geluksfactoren behoren, behoren ze ook tot de `top 3’ van factoren waarover men het meest neutraal oordeelt. 27 procent van de respondenten wordt wel gelukkig van social media, terwijl 36 procent dat niet wordt en 32 procent neutraal blijft. Social media zijn niet altijd een bron van geluk, maar kunnen ons ook niet per definitie ongelukkig maken.

Dennis Hoogervorst
Research en Insights expert

48 artikelen