2020 295

Inspiratie: de prijswinnende campagne Eindhoven Merkwaardig


17 jan. 2022

Prijswinnende campagne Eindhoven Merkwaardig zamelt geld in voor Kledingbank

Inspiratie voor een nieuwe campagne kun je overal vandaan halen, uit je eigen omgeving, via social media, door te reizen maar ook door te kijken naar anderen. En al helemaal door te kijken naar campagnes die een prijs hebben gewonnen. Wij lichten daarom een aantal cases uit die zijn bekroond met een SAN Accent: dé prijs van, voor en door adverteerders. 

De case

De Kledingbank is een non profit organisatie met als doel het doorgeven van goed herbruikbare kleding voor hen die het hard nodig hebben, maar het (tijdelijk) niet kunnen betalen. De kledingbank had nieuwe donaties nodig om klanten beter te kunnen helpen.

Het concept

Veel jeugd draagt merkkleding als statussymbool. Maar niet iedereen kan (nieuwe) merkkleding veroorloven. De kloof tussen arm en rijk wordt hierdoor pijnlijk zichtbaar. Om dit punt te maken, en tevens geld in te zamelen voor de kledingbank Eindhoven, introduceerden Fama Volat een unieke kledinglijn met opmerkelijke opdruk. Bijzondere shirts met daarop 'merken' als; Lacosteveel, Adidasduur, No Balance & Straatarmani.

Media- en middelenstrategie

De shirts, gedragen door bekende Eindhovenaren, legden het onderwerp op tafel en zorgden voor de nodige discussie en awareness. Het werd opgepakt door diverse landelijke media. Van TROUW tot RTL Nieuws en van 3FM tot Editie NL. De shirts waren niet te koop, je kreeg het shirt bij een eenmalige donatie aan de kledingbank.

In gesprek met...

Jeroen Manders van Fama Volat over hun succesverhaal 'Eindhoven Merkwaardig'.

De case ‘Eindhoven Merkwaardig’ won in 2021 een SAN accent. Een creatieve en succesvolle campagne, waar we allemaal van kunnen leren. Daarom gingen wij het gesprek aan met Jeroen Manders van Fama Volat. Hij is creatief en medeoprichter van marketing communicatiebureau Fama Volat. Verder is hij als creatief directeur verantwoordelijk voor Fama Volat S. Hierin richten zij zich op het accelereren van Sustainable merken. Wij zijn benieuwd, hoe hebben ze deze campagne gerealiseerd en wat hebben zij ervan opgestoken? 

Wat was jouw rol tijdens de campagne?

Vanuit ons sustainable gedachtengoed zitten we met Fama Volat midden in de transitie om B-Corp te worden (B-Corp is het keurmerk voor ondernemers die naast winst en aandeelhouders ook mens, milieu en maatschappij als uitgangspunt nemen.) Hierin hebben we een aantal goede doelen die we pro bono helpen. Dit doen we al voor de Dierenbescherming en Plastic Soup Foundation. Ook lokaal willen we ons steentje bijdragen. Zo zijn we ook in contact gekomen met de Kledingbank in Eindhoven. 

Voor welke aanpak/ media-inzet hebben jullie gekozen en waarom?

“We hebben gekozen voor een lokale strategie. Aangezien er nul mediabudget was hebben we gekozen om lokale bekendheden en lokale influencers in te zetten om de campagne vleugels te geven. Omdat het om een lokaal goed doel ging hielpen ze maar wat graag mee. PR bureau Zandbeek, ook uit Eindhoven, heeft de PR verder op zich genomen door een perskit te sturen naar diverse lokale media. Vanuit hier werd het vanzelf landelijk opgepikt.”  

Als je terugkijkt op de campagne, zou je bepaalde dingen anders hebben gedaan?

“Ik had graag nog meer shirts verkocht zodat de Kledingbank nog meer geld had om mensen te helpen. Echter was het grote succes van de campagne ook meteen de moeilijkheid. De Kledingbank kon de grote vraag van de shirts maar net aan. Kledingbank werkt namelijk alleen met vrijwilligers en alle tijd die ze kwijt waren met het verpakken en versturen van de shirts ging ten kosten van hun dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor hadden ze besloten geen tweede voorraad shirts te bestellen. Natuurlijk helemaal begrijpelijk. Maar het belangrijkste resultaat is de bewustwording die we gecreëerd hebben rondom merkkleding. Zeker als het gaat om jongeren.” 

Wat wil je meegeven aan de lezer?

“Vanuit de wetenschap weten we dat mensen, en zeker jongeren, zich identificeren met merken. Dit vergroot je zelfbeeld en acceptatie door je omgeving. Als merkbouwers moeten wij hier ons ook bewust van zijn. Want er zijn nog steeds heel veel mensen in Nederland waarvoor merkkleding gewoonweg niet betaalbaar is. Als merk zou je pas echt onderscheidend kunnen zijn als je laat zien dat je hier bewust van bent.”

 

Wil jij ook winnen met jouw campagne?

Een SAN Accent staat voor de bekroning van subliem en inspirerend vakmanschap: campagnes die opvallen door effectiviteit en creativiteit.  Winnen begint met het reserveren van een pagina in het SAN Jaarboek.

Reserveer jouw inzending