Shopgedrag Per Generatie 787055164

Shoppen in 2022: de verschillen tussen generaties


Marieke Wolthers 28 nov. 2022

De manieren waarop consumenten shoppen, zijn vaak leeftijdsafhankelijk. Er zitten grote verschillen tussen de generaties; iedere generatie heeft gemeenschappelijke voorkeuren en behoeften als het aankomt op shoppen. Om jouw doelgroep goed te kunnen bedienen, is het noodzakelijk te weten waar ze zich online bevinden en hoe zij hun tijd besteden. Met constant nieuwe trends op het gebied van e-commerce en retail kan dit een uitdaging zijn. Daarom zetten wij in dit artikel de verschillende generaties op een rij en vertellen je hoe zij winkelen anno 2022, zodat jij ze beter kunt bereiken.

Generatie Z

Generatie Z (1996-2010) bereik je via social media. Deze digitale jongeren consumeren op enorme schaal content online en spenderen veel tijd op internet, het liefst via hun mobiele telefoon. Maar liefst 26% winkelt twee tot drie keer per maand online. Ze shoppen graag bij bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en sociaal hun verantwoordelijkheid nemen. Deze generatie hecht minder waarde aan bezit, maar meer aan het gebruik van een product of dienst. Daarom doen abonnementen het goed.

Tijdens het shoppen kijkt deze generatie vooral naar de uitstraling als het aankomt op betrouwbaarheid, maar ook influencers beïnvloeden vaak het shopgedrag van generatie Z. Snelheid is noodzakelijk, want hun aandachtsspanne ligt op slechts acht seconden.

Slimme marketeers veroveren de aandacht van deze jongeren op platformen zoals Instagram, TikTok, Snapchat en YouTube. Twee derde van Gen Z leert nieuwe merken kennen via advertenties op social media en ruim de helft zegt wel eens geïnspireerd te zijn door een social advertentie bij een online aankoop. Merken moeten daarom de inzet van social advertising en social commerce bij deze groep niet onderschatten.

Millennials

Millennials zijn geboren tussen 1980 en 1995. Ze zoeken op internet naar nieuwe producten en ontdekken via social media het vaakst nieuwe merken en producten. Facebook, YouTube en Instagram worden het meest gebruikt tijdens de gemiddeld vier uur per dag die zij spenderen op social media. Ze zijn visueel ingesteld en net als generatie Z hechten millennials waarde aan thema’s als inclusiviteit, diversiteit en duurzaamheid.

Influencers zijn bij deze generatie ook belangrijk in het aankoopproces, maar millennials gebruiken social media daarnaast vaak om in contact te komen met bedrijven en om te kijken of een bedrijf te vertrouwen is. Als je deze generatie wilt aanspreken, moet je ervoor zorgen dat de website er betrouwbaar uitziet en goede reviews heeft. Daarnaast kun je millennials over de streep trekken bij een aankoop door ‘achteraf betalen’ als service aan te bieden via platformen als Klarna of Afterpay.

Generatie X

Generatie X zit tussen de welbekende millennials en babyboomers in en wordt ook wel eens de verloren generatie genoemd. Zij zijn op dit moment tussen de 41 en 60 jaar oud en worden steeds digitaler. Anders dan de jongere generaties ontdekken zij nieuwe producten liever door research, televisiereclames en in fysieke winkels. Zij shoppen het liefst online via de computer, maar de helft van deze generatie winkelt inmiddels ook gewoon via hun mobiele telefoon.

Tijdens het online winkelproces wordt er gelet op veiligheid in de vorm van keurmerk en of de website beveiligd is. Ook wordt er belang gehecht aan een goede klantenservice. Kwaliteit is de belangrijkste factor in het aankoopproces van generatie X en producten met een duidelijke omschrijving worden eerder in het winkelmandje gedaan. Je kunt ook punten winnen met een overzichtelijke website en een makkelijk bestelproces. 90% van deze groep gebruikt social media, maar is hier niet per se actief mee bezig tijdens het winkelproces. Facebook, YouTube en Instagram zijn de meest gebruikte platformen.

Babyboomers

Boomers zijn de generatie waarvan de meesten tijd én geld hebben. Voor adverteerders een hele interessante doelgroep. Deze generatie is ouder dan zestig jaar en gaat het liefst nog steeds fysiek naar de winkel. Online shoppen wordt inmiddels wel gedaan, maar heeft niet de voorkeur. Vergeleken met de jongere generaties gebruiken babyboomers computers veel vaker dan mobiele apparaten. Net als generatie X zijn veiligheid en duidelijkheid belangrijk voor het doen van een online aankoop. Prijs en kwaliteit staan voorop bij het aankopen van nieuwe producten. Ze zoeken op internet en in fysieke winkels, maar zien ook reclames via televisie en dagbladen. Boomers spenderen relatief weinig tijd aan social media en zijn ook het minst geïnteresseerd in influencers. Deze generatie ziet nog steeds het liefst advertenties in tegenstelling tot de jongere generaties waar authentieke content de trend is.

DPG Media helpt met het bereiken van verschillende doelgroepen

Als je meer wilt weten over het bereiken van verschillende doelgroepen kan DPG Media je adviseren. Met de enorme hoeveelheid data en inzichten van DPG Datalab creëer je succesvolle advertenties met de juiste content voor een specifieke doelgroep.

Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs

 

Bronnen: Frankwatching, HubSpot, Klarna, Ruigrok, DPG Media.

Marieke Wolthers
Digital & print marketing, branded content expert

7 artikelen